Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Кутська селищна рада» (код ЄДРПОУ: 04354249) був реорганізований і увійшов до складу Кутської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування

Новини

Графік проведення Всеукраїнських вебінарів

 

11.03.2021 р.  № 84

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

На Коломийщині спеціалісти Держпродспоживслужби зустрілись з представниками Коршівської територіальної громади

11 березня 2021 року спеціалісти Коломийського районного управління та  управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели нараду з керівництвом Коршівської територіальної громади, старостами сіл, представниками сільськогосподарських підприємств, які обробляють землю на території даної територіальної громади (ТзОВ «Акрітера-Агро», ФГ «Аграрій Прикарпаття», ТзОВ «Мрія Фармінг Карпати», ТзОВ «Труд Сервіс», ФГ «Вікторія», ПП Стасюк В.М.) та пасічниками навколишніх сіл.

Під час заходу спеціалісти Держпродспоживлужби довели до присутніх такі питання:

  •  правила безпечного застосування засобів захисту рослин на території Коршівської територіальної громади;
  •  співпраця сільськогосподарських товаровиробників з органами місцевого самоврядування;
  •  дотримання чинного законодавства в сфері насінництва;
  •  реєстрація операторів ринку харчових продуктів;
  •  весняна ревізія пасік та обробки бджолосімей.

 

11.03.2021 р.  № 83

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

Ранньовесняний захист плодових насаджень: поради спеціалістів Держпродспоживслужби

Рання весна – один із найвідповідальніших та напружених періодів у догляді за деревами, коли обов’язково потрібно починати роботи із захисту плодових насаджень від хвороб та шкідників. 

Період небезпечних морозів уже минув, але кісточкові дерева нерідко втрачають плодові бруньки здебільшого в березні, коли після частих відлиг бруньки пробуджуються, вступають у ріст, а потім настає різке зниження температури повітря, яке призводить до їх загибелі.

Перед розпусканням бруньок у саду слід провести комплекс робіт, які допоможуть зменшити чисельність шкідників та інфекційний запас збудників хвороб у період вегетації.

Більша частина шкідливих організмів, завдаючи шкоди плодовим та ягідним культурам, пристосувалася перезимовувати на поверхні грунту - всередині або зверху опалого листя і рослинних решток, у верхньому шарі грунту. Деякі види шкідників та збудників хвороб зимують під старою відсталою корою або в тріщинах на дереві.

У вологу погоду біля дерева простилають плівку чи тканину і зчищають із штамбів і скелетних гілок дерев стару кору, під якою діапаузують  гусениці підкорової листовійки, сливової, та яблуневої плодожерок, глодова міль, звичайний і павутинний кліщі, яблуневий квіткоїд тощо. Виконувати цю операцію потрібно негострою скребачкою, щоб не поранити здорової тканини дерева, інакше через ранки можуть проникнути хвороботворні мікроорганізми, що пошкоджують деревину. Зчищені рештки старої кори виносять за межі саду і спалюють або закопують у грунт на глибину 40 см.

Очищені штамби та розгалуження скелетних гілок вдруге (після осіннього вапнування) білять 20% розчином вапна та 3% розчином мідного купоросу (2 кг + 300 г/10 л води) з додаванням 2 кг глини.

Із дерев знімають і закопують у землю чорні муміфіковані плоди, які є джерелом інфекції плодової гнилі та моніліального опіку . Останні 3-4 роки дерева вишні та абрикоса масово уражувалися моніліальним опіком під час цвітіння. Прохолодна та дощова погода сприяє розвитку хвороби.

Збудник борошнистої роси зберігається у вигляді міцелію на уражених пагонах у хворих бруньках, які різняться із здоровими сіруватим відтінком. Вирізання засохлих, уражених пагонів дасть змогу значно зменшити зимуючий запас інфекції та підвищити ефективність захисту рослин від борошнистої роси і моніліального опіку.

Для зниження щільності популяцій зимуючих стадій шкідників на зерняткових і кісточкових культурах проти щитівок, кліщів, листовійок, попелиць, медяниць, молей, несправжньощитівок - насадження обприскують препаратом 30В, 76% к.е. Норма витрати інсектициду в промислових садах - 60 л/га, в умовах приватного сектору - 0,6 л/20 л води. Препарат 30В застосовують на кущових ягідниках (агрус, різні види смородини, в аналогічних нормах витрати. Обробку проводять до розпускання бруньок за температури повітря не нижче +4°С. Інсектицид ефективний проти шкідників, що зимують у стадії яйця та гусениці. Механізм дії препарату 30В - асфіксія, яка настає внаслідок покриття особин тонкою маслянистою плівкою і порушення дихання через припинення доступу повітря.

Під час обробки плодових дерев і кущів бордоську рідину та препарат 30В не змішують.

Крім обробки дерев проти шкідників, потрібно провести обприскування проти моху, лишайників залізним чи мідним купоросом з розрахунку 300-400 г. на 10 л. води. Для підсилення дії препаратів рекомендується додавати в баковий розчин сечовину (карбомід) – 100г на 10 л. води. Це не тільки позакореневе підживлення, а й профілактичний захід, який спрямований на знищення збудників парші та борошнистої роси.

Для запобігання розвитку хвороб плодові дерева на початку появи зеленого конуса обприскують 3% бордоською рідиною (300 г мідного купоросу + 300-400 г свіжогашеного вапна/10 л води).

Мідний купорос розчиняють у теплій воді в емальованій або дерев'яній ємності.

Усі роботи з пестицидами проводяться в тиху безвітряну погоду з дотриманням загальноприйнятих державних санітарних правил та правил особистої гігієни

================================================================================

Щодо виходу на китайський ринок українських експортерів

==================================================================================

09.03.2021 р.  № 82

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

Підготовка картоплі до посадки – один  із елементів підвищення врожайності

Для одержання високих урожаїв картоплі велике значення має підготовка насіннєвого матеріалу. Насіннєві бульби мають бути здоровими, бо більшість хвороб передається від материнських бульб.

Підготовка насіннєвого матеріалу включає: сортування, калібрування, теплове обігрівання (пророщування), протруєння й обробку бульб стимулюючими речовинами.

Для садіння картоплі використовують бульби фракцій 30–60 мм у діаметрі і масою 60–80 грамів.

Різати насіннєві бульби не бажано, бо це призводить до значної захворюваності. Це виправдано лише за прискореного розмноження дефіцитного насіннєвого матеріалу. Бульби масою 80–100 г ріжуть навпіл з двома-трьома вічками. Щоб уникнути загнивання й захворювання бульб, їх ріжуть у день посадки або напередодні. Ножі обов’язково дезінфікують у 0,1% розчині перманганату калію або в 0,5% розчині саліцилової кислоти після розрізання кожної бульби.

Бульби картоплі пророщують в умовах природної вентиляції. Під час пророщування картоплі температура повітря має бути для ранніх сортів 8…12 °С, для середньостиглих і пізніх – 12…16°С, вологість повітря – 85–90%, за температури 10 °С картоплю треба пророщувати 20–30 днів, за 13°С – 15–22 дні, за 16 °С – 13–20 днів.

Для підтримки оптимальної вологості картоплю потрібно збризкати водою.    

Рекомендується бульби зволожувати дощуванням розчином добрив: карбамід 30 г, суперфосфат і фосфат калію – по 20 г, мідний купорос – 5 г, вода – 10 л.

Проростати картопля повинна на світлі, не залежно від того, чи була вона озеленена з осені. У темряві бульби утворюють довгі та ламкі паростки, які при посадці будуть ушкоджені.

При високій температурі зберігання (+4°С) картопля може передчасно прорости ще в погребі, дати короткі, або навіть довгі (10-20 см) паростки. Короткі не засохлі паростки без виразок і рудих плям можна залишити. Всі довгі, засохлі й почорнілі паростки потрібно видалити. Причиною нитковидності можуть бути інфекційні хвороби (стовбур, жовта карликовість, судинні мікози та ін…).

Перед садінням або під час садіння картоплю протруюють. На поверхні бульб є патогени фітофторозу, ризоктоніозу, фомозу, сухої гнилі та інших хвороб. Тому фунгіциди, що наносять на поверхню бульб, є своєрідним захисним екраном проти шкодочинних організмів.

Для протруєння використовують препарати: АС Селектив, Селест Топ,Еместо Квантум , Престиж та інші. Дані препарати крім фунгіцидної мають інсектицидну дію і захищають від грунтоживучих шкідників. Обробляти бульби потрібно перед висаджуванням за 3-4 год. обприскувачем. Дану роботу та посадку картоплі потрібно проводити в гумових рукавицях. Препарати зберігають свою токсичність до середини цвітіння картоплі, а тому на ранні сорти картоплі (40-денні) та, якщо ви плануєте вживати  молоду картоплю середніх та пізніх сортів, будь-які протруйники використовувати не можна.

Разом із протруюванням бульби бажано обробити стимулятором росту Ель-1 (10 мл/т); замочити їх на 15 хв у 0,5%-ному розчині Біоглобіну (в співвідношенні розчин/бульба 2:1) з мікроелементами: бромом, міддю, марганцем, залізом. На 1 т витрачають розчину в такій пропорції: 5–6 г мідного купоросу, 5–6 г марганцевокислого калію, 1,3–1,4 г борної кислоти.       

Весняне протруювання знижує випадання рослин, збільшує в них кількість продуктивних пагонів, стимулює розвиток листкової поверхні, зменшує розвиток хвороб у період вегетації й забезпечує приріст урожаю на 50–70 ц з гектара.

Після всіх цих процедур та  за умови прогрівання грунту  на глибині 10 см до  8–10° С, можна приступати до висадки картоплі (приблизно цвітіння черешні). Надранні в не вигріту землю посадки приводять до масового пошкодження картоплі вірусними хворобами (кучерявість листків) і недобору урожаю.

 

09.03.2021 р.  № 81

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

Продукцію, що відбиралась Держпродспоживслужбою для досліджень, продадуть через аукціон

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує споживачам, що згідно чинного законодавства відділ ринкового нагляду Управління захисту споживачів здійснює систематичний відбір зразків нехарчової продукції для проведення експертизи.

Перевірені зразки, що відповідають вимогам нормативних документів за визначеними показниками, мають товарний вигляд та укомплектовані запасними частинами,  будуть  реалізовані через аукціон  (згідно договору «Про реалізацію майна, що перейшло у власність держави», укладеного між Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області та ТОВ «Паритет Плюс»).

З метою одержання детальної інформації про товари,  порядок, місце  та терміни проведення аукціону, звертайтесь до ТОВ  «Паритет-Плюс»:

м. Львів, вулиця Залізнична, 16

директор - Гуцуляк Володимир Васильович

моб. тел. (067) 366 98 26

e-mail: gucul35@gmail.com

Перелік товарів для реалізації:

1. Тепловентилятор, ТМ "Artlife", модель - FH-VR2.. Вартість - 269,00 грн.

2. Вентилятор побутовий, ТМ Dospel Play Classic 125 S.. Вартість за 1 од.-   535,00 грн.

3. Фітнес-браслет, ТМ Honor. Вартість за 1 од.-   620,00 грн.

4. Планшет, ТМ "PIXUS", модель Touch7. Вартість за 1 од.- 1949,00 грн.

5. Камера морозильна, ТМ INDESIT, ITU 1175. Вартість 1 од. - 5249,49 грн.

6. Cистема парова, ТМ Tefal, GV9581, імпортер: ТОВ "ГСУ", м. Київ, Харківське шосе175, 3-поверх, виробник: Франція.. Вартість за 1 од.- 5499,48 грн.

7. Телевізор, ТМ HISENSE HDMI, модель: 32В6700НА, д.в. серпень 2020, виробник: Китай. Вартість за 1 зразок -  2999,49 грн.

8. Газонокосарка електрична, ТМ Greenworks, арт.-2502207, виробник КНР, серійний номер GWX3061937 110218. Вартість за 1 зразок -  – 1199,49 грн.

9. Мікрохвильова піч, ТМ "Panasonic", модель - NN-ST254MZPE, ш/код: 5025232783533. Вартість за 1 зразок - 1199,95 грн.

 

09.03.2021 р.  № 80

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

Коли скасують  «червону» зону?

З 26 лютого 2021 року на Прикарпатті, та з початку березня на території Чернівецької, Житомирської і Закарпатської областей запроваджено «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. В Донецькій, Запорізькій, Київській, Вінницькій, Львівській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій областях запроваджено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє, що «червоний» рівень епідемічної небезпеки встановлюється на території регіону в разі наявності протягом трьох днів підряд двох та більше таких ознак:

- завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19,  – більш  як  65 відсотків;

- кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення – менше ніж 300;

- кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення –  більше ніж 60;

- коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) – більш як 20 відсотків;

- рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів порівняно з попереднім аналогічним періодом – більш як 50 відсотків.

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки встановлюється рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за ініціативою Міністра охорони здоров’я протягом 48 годин з моменту настання підстав, передбачених пунктом 3.3 цієї постанови, яке публікується безпосередньо на офіційному інформаційному порталі Кабінету Міністрів України (за посиланням http://covid19.gov.ua ).

Рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо запровадження «червоного» рівня епідемічної небезпеки набирає чинності не раніше ніж через два дні з дати його оприлюднення.

Рішення щодо скасування «червоного» рівня епідемічної небезпеки приймається Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у разі досягнення регіоном показників, які характеризують відсутність негативних ознак протягом не менше п’яти днів підряд.

 

05.03.2021 р.  № 78

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

ОГОЛОШЕННЯ !

15 березня 2021 року управлінням захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в  Івано-Франківській області буде проведено захід з нагоди відзначення Всесвітнього дня захисту прав  споживачів на тему: «Захист прав споживачів, як складова частина забезпечення конституційних прав і свобод громадян».

Основні питання, що будуть розглянуті в рамках семінару:

1. Заходи державного нагляду, як спосіб превентивного впливу на попередження (зменшення) випадків завданої шкоди споживачам від неякісних товарів та послуг.

2. Реалізація заходів, спрямованихна підвищення правової обізнаності у сфері захисту прав споживачів.

3. Пошук нових методів та механізмів позасудового вирішення споживчих спорів, способи їх діджиталізації.

Місце проведення:

Інтернет- платформа скайп.

Запрошуються: представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, начальники та відповідальні особи за роботу консультаційних центрів районних, міських управлінь, відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, представники громадських організацій,  засобів масової інформації.

Про визначені кандидатури (прізвище, ім’я, по батькові, посада, номер телефону, логін скайп) необхідно повідомити до 12 березня 2021 року на електронну адресу: ifyzps@ukr.net.

Контактна особа:  Грибик Олександр, моб. тел. 0502273661

 

04.03.2021 р.  № 76

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

На Івано-Франківщині після перевірки Держпродспоживслужби комунальне підприємство здійснило перерахунок плати за централізоване опалення споживачам на суму 32742,31 грн.

У 2020 році до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надійшло два колективних звернення від споживачів, які проживають у м. Калуш, щодо неправильного нарахування плати за послуги централізованого опалення.

На підставі цих звернень та погоджень на проведення позапланових перевірок наданих Держпродспоживслужбою,  Головне  управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснило дві позапланові перевірки у Комунальному підприємстві «Водотеплосервіс» Калуської міської ради.

В ході позапланових перевірок встановлено, що Комунальне підприємство «Водотеплосервіс» Калуської міської ради проводило нарахування за послуги централізованого опалення споживачам  у м. Калуші в період з 15 жовтня 2019 р. до 15 квітня 2020 р., згідно показників лічильника, який обліковує теплову енергію спожиту групою будинків, а не згідно установлених норм споживання, чим порушило п. 21 Правил  надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630.   

На підставі результатів перевірки та з метою припинення порушень законодавства про захист прав споживачів, керуючись  ст. 26 Закону України «Про захист прав споживачів» суб’єкту господарювання надано приписи з вимогою здійснити перерахунок плати за централізоване опалення споживачам.

Однак, суб’єкт господарювання не погодився з приписами та звернувся з позовною заявою до Івано-Франківського окружного адміністративного суду про скасування приписів за результатами проведених позапланових перевірок, у чому йому було відмовлено.    

У січні 2021 року Комунальне підприємство «Водотеплосервіс» Калуської міської ради здійснило перерахунок споживачам на загальну суму 32742,31 грн.

Закликаємо споживачів – у разі подібної ситуації, звертайтесь:

  • до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою: вул. Берегова, 24, м. Івано-Франківськ, контактний телефон 0342559617.   Звернення можна відправити поштою або електронною поштою (e-mail: ifdergprod@vetif.gov.ua);
  •  до консультаційних центрів, що діють в районних, міських управліннях та відділах, за місцем вашого проживання  (адреси та телефони за посиланням ).

 

04.03.2021 р.  № 77

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

Передпосівна обробка насіння. Як забезпечити захист і живлення

Насіння – це носій  генетичного потенціалу культури. Тому його захист та живлення є першорядним завданням для отримання максимальних обсягів врожаю.

Протруєння насіння є не лише загальним профілактичним та одним із найбільш екологічних і ефективних заходів захисту сільськогосподарських культур, але й найважливішим заходом у загальній системі обмеження шкідливості хвороб, метою якого є забезпечення стартового потенціалу під час формування майбутнього врожаю.

Слід зауважити, що протруєння є єдиним заходом боротьби проти сажкових хвороб та інших інфекцій, що передаються через ґрунт і насіння.

Переваги протруювання:

- екологічна безпека – при протруєнні насіння зона контакту хімічної речовини з ґрунтом становить близько 200 м. кв., що дозволяє мінімізувати вплив хімічного протруйника на ґрунтову біоту  –  при обприскуванні – 10 000 м. кв.;

- точність дозування – сучасні машини для протруєння насіння здатні забезпечити запрограмовану кількість діючої речовини для кожної насінини й, відповідно, для кожної рослини.

- економічність – використову­ється незначна кількість дію­чої речовини порівняно із су­цільною обробкою;

- висока ефективність – боротьба з патогенами відбувається на ранніх етапах їх розвитку, крім того, багато із системних речовин тривалий час зберігаються в рослині, забезпечуючи її захист. При протруєнні насіння ми захищаємо усю рослину – від коренів до кінчиків перших листків;

- крім захисту від хвороб і шкідників, застосування протруйників істотно покращує посівні характеристики обробленого насіння, адже разом із традиційними протруйниками на насіння можна наносити регулятори росту рослин, інокулянти – для покращення живлення та антидоти, які підвищують толерантність культури до певних гербіцидів.

Завдання: 

- виконуючи своє призначення захищати насіння, препарат повинен бути безпечним для нього, не фітотоксичним;

-  препарат повинен захищати насіння від шкідників (грунтових і наземних) та хвороб (ґрунтового та насіннєвого походження (кореневих гнилей, сажкових хвороб…)) та в ідеалі стримувати розвиток ранніх листкових хвороб (борошнистої роси, септоріозу);

- препарат повинен стимулювати ріст та розвиток насіння, підвищувати стійкість рослин до несприятливих умов та факторів зовнішнього середовища.

В Україні зареєстровано широ­кий асортимент протруйників на­сіння. Всі вони системної або ко­нтактно-системної дії, містять одну діючу речовину або комбіновані, до складу яких входять дві-три дію­чих речовини.

Водночас слід пам'ятати, що після проростання насіння проростки сходів уражуються збудниками, що зберігаються на рослинних рештках і грунті, тому препарат повинен контролювати не тільки насіннєву інфекцію, а й захищати рослини від грунтової, зокрема ранньої аерогенної інфекції – ураження борошнистою росою, іржею, а також септоріозом, гельмінтоспоріозами.

Необхідно точно дотримуватися  рекомендованих  норм витрати  пестицидів у розчинах на одиницю маси насіння.

Адже у разі їх зменшення не досягається бажаного ефекту, а збільшення – знижує  схожість насіння за рахунок утворення аномальних проростків, не здатних до подальшого розвитку, навіть до повної їх загибелі, що особливо небезпечно для партій насіння із високим ступенем травмування.

При виявленні під час допосівного обстеження площ грунтоживучих шкідників, до протруйників необхідно додавати інсектициди або застосовувати  протруйники інсектофунгіцидної дії. 

Крім того,  для обробки насіння можна застосовувати препарати біологічного походження. На жаль, цей сектор захисту рослин не відрізняється широким вибором порівняно з хімічними протруйниками.

Але вже зараз можна рекомендувати біопрепарати, які при комплексному використанні здатні забезпечити не тільки захист насіння та рослини у початковий пе­ріод росту від хвороб, а й суттєво збі­льшити урожайність культури, зеко­номивши певні кошти на підживлен­ні.

Комплексне використання біопротруйників передбачає застосування наступних  препаратів: біопрепарата, біоактиватора та прилиплювача, з нормами витрати препаратів при комплексному використанні, що разом з розумною ціновою політикою виробників мінімізує витрати господарників.

Біологічні протруйники застосовуються за умови відсутності інфекції сажкових хвороб та в спеціальних сировинних зонах.

Передпосівна обробка насіння протруйниками, мікроелементами, інокулянтами забезпечує повноцінне живлення рослин на початковому етапі росту, це фундамент високого та якісного урожаю, запорука здоров’я рослини.

Всі роботи з протруєння насін­ня виконують з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пести­цидами і агрохімікатами.

==================================================================================================

Висловлюємо щирі співчуття працівнику апарату Кутської селищної ради Фединчуку Богданові  з приводу смерті його матері Фединчук Параски Михайлівни.

Смерть Параски Михайлівни – непоправна втрата для рідних і близьких.

Зберігаємо у нашій пам’яті лише світлі спогади про неї…

Поділяємо горе і передаємо слова співчуття і підтримки рідним та близьким!

Світла пам’ять!

 

03.03.2021 р.  № 72    Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ), 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)  подає  наступну актуальну інформацію. 

Держпродспоживслужба звертає увагу на заходи, які необхідно проводити на потерпілих від повені територіях

За даними прогнозу Державної служби України з надзвичайних ситуацій через коливання температурного режиму можуть спостерігатись виникнення надзвичайних ситуацій або ускладнення в життєдіяльності населення. Під час відлиг і формування тало-дощових паводків або раннього розвитку водопілля можливі підтоплення окремих населених пунктів та об’єктів господарювання.

Також в умовах низького температурного фону можуть бути ускладнення ситуації внаслідок утворення заторів льоду та пов’язаних з ними різких підйомів рівнів води.

У зв’язку із зазначеним, з метою попередження епідемічних ускладнень серед населення у результаті можливих паводків та мінімізації їх наслідків,  Головне управління  Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області подає рекомендації щодо заходів, які необхідно проводити на потерпілих від повені територіях.

РЕКОМЕНДАЦІЇ  ЩОДО ЗАХОДІВ, ЯКІ НЕОБХІДНО ЗДІЙСНЮВАТИ НА ПОТЕРПІЛИХ ВНАСЛІДОК ПОВЕНІ ТЕРИТОРІЯХ

1. Питне водопостачання населенню повинно забезпечуватися тільки привізною та фасованою питною водою. Використання  колодязної та водопровідної питної води повинно бути заборонено, навіть для господарських потреб, у зв’язку з інтенсивним хімічним та бактеріологічним її забрудненням.

2. Налагодити постачання населенню продуктів харчування гарантованої якості. Зокрема, забезпечити хлібом, продуктами харчування у вигляді сухих пайків, а також організувати гаряче харчування з використанням пересувних  (польових) кухонь, які гарантують якість та безпеку приготовленої їжі. Бажано створити систему громадського харчування на місцях.

3. Організувати та здійснити заходи з дезінфекції та дератизації на потерпілих від повені територіях для профілактики інфекційних хвороб, розмноження та міграції мишовидних гризунів – переносників збудників природно-вогнищевих інфекційних хвороб.

4. Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів  (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційних машин та продезінфікувати хлорним вапном, або іншими дезінфекційними засобами, призначеними для цього;

- колодязі звільнити від нанесеного бруду, спорожнити, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорпатронів;

-  провести дератизацію в місцях можливого скупчення мишовидних гризунів;

- трупи загиблих тварин та птиці зібрати та захоронити на скотомогильниках під контролем фахівців територіальних органів Держпродспоживслужби.

В подальшому організувати проведення дослідження ґрунту на наявність у ньому токсичних сполук (отрутохімікати, важкі метали, нітрати тощо), яєць та личинок геогельмінтів, збудників інфекційних хвороб і провести заходи з рекультивації територій.

РЕКОМЕНДАЦІЇ НАСЕЛЕННЮ, ПОТЕРПІЛОМУ ВНАСЛІДОК ПОВЕНІ, ЩОДО ЗАХОДІВ З ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

Шановні громадяни !

Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Простиі правила гігієни допоможуть зменшити ризик підчепити збудник інфекції.

ВОДА

Перш за все, звертайтесь до органів місцевої влади з проханням забезпечити вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості.

За відсутності привізної питної води, ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць тому, що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ  хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів і т. д., яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового.

Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватись тільки добре прокип’яченою водою. Для господарських цілей також слід користуватись тільки добре прокип’яченою водою.

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ 

Споживати слід лише продукти гарантованої якості. Їжа повинна проходити обов’язкову термообробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдайте окропом. 

У зв’язку з теплим періодом року збільшується ризик швидкого псування продуктів, а тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.

Перед їжею ретельно мийте руки з милом, руки можна протирати зволоженими дезінфікуючими серветками.

КОМАХИ ТА ГРИЗУНИ

Комахи та гризуни можуть бути переносниками та носіям збудників інфекційних хвороб. Звертайтесь до органів місцевої влади з проханням про знищення комах та гризунів,  а також проведення дезінфекції на підтоплених територіях.

ГРУНТ

Використання землі для сільськогосподарських робіт рекомендується після проведення дослідження ґрунту за мікробіологічними показниками.

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів  (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном, або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;

- колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;

-  провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;

- трупи загиблих тварин та птиці зібрати і здати на утилізацію спеціалізованим закладам.

ІНФЕКЦІЙНІ  ЗАХВОРЮВАННЯ

У разі підозри розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка,  запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т. д.) – терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування тому, що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.

Пам’ятайте, що зберегти здоров’я вам і вашим рідним допоможуть прості правила гігієни!

 

02.03.2021 р.  № 71

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)  подає  наступну актуальну інформацію.

Інформація Держпродспоживслужби Івано-Франківщини з питань протидії  коронавірусу

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за період з 22 до 28 лютого 2021 року здійснили 3158 моніторингових відвідувань. Виявлено 199 порушень (6,3%), складено 137 протоколів, надано 99 приписів і пропозицій, направлено 11 листів в органи місцевого самоврядування, 8 – в Національну поліцію.

Всього працювало24 робочі групи.

Перевірки проводилися за участю представників 17 територіальних громад.

Зокрема перевірено:

- заклади громадського харчування – 1224: 30 порушень (2,4%), 22 протоколи, 14 приписів і пропозицій, 1 лист в органи місцевого самоврядування, 1 листв Національну поліцію;

- заклади дошкільної освіти – 4:1 порушення, 1 припис;

- заклади загальної середньої освіти – 2:порушень не було;

- об’єкти торгівлі продовольчими товарами – 985: 118 порушень (17%), 83 протоколи, 64 приписи та пропозиції, 9 листів в органи місцевого самоврядування, 2 – в Національну поліцію;

- об’єкти торгівлі непродовольчими товарами – 845: 35 порушень (4,1%), 24 протоколи, 12 приписів та пропозицій, 1 лист в органи місцевого самоврядування,  2 – в Національну поліцію;

- агропродовольчі ринки – 66 перевірок: 8 порушень (12,1%), 7 протоколів, 2 приписи;

- інші заклади (перукарні, салони краси, спортзали, фітнес-клуби) – 32: 4 порушення (4,4%), 4 протоколи, 4 приписи,  3 листи  в Національну поліцію.

 

25.02.2021 р.  № 69

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

Інформація Держпродспоживслужби Івано-Франківщини

з питань протидії  коронавірусу за 22-24 лютого 2021 року

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області посилює заходи з проведення моніторингових відвідувань суб’єктів господарювання щодо дотримання ними карантинних вимог.

Інформація за 22-24.02.2021 р.:

-  кількість груп, які працювали – 21;

-  задіяно спеціалістів  –  38-45;

-  проведено моніторингових відвідувань (перевірок) – 1105,

      в тому числі:

-  заклади громадського харчування –  426;

- об’єкти торгівлі продовольчими товарами – 377;

- об’єкти торгівлі непродовольчими товарами – 239;

- агропродовольчі ринки – 12;

- перукарні – 29;

- спорткомплекси – 7;

- інші об’єкти – 15.

Виявлено порушень – 76.

Складено протоколів – 46.

Надано приписів – 57.

Направлено повідомлень в органи місцевого самоврядування – 12.

Направлено повідомлень в Національну поліцію – 11.

Проведено моніторингових відвідувань (перевірок) на території Поляницької територіальної громади – 167.

Розповсюджено інформаційних  матеріалів – 2139.

Висвітлено роботу у ЗМІ, інтернет-виданнях – 10.

24.02.2021 р.  № 67

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

Увага! Повідомлення RASFF: у замороженому філе курячому, що експортувалось з Республіки Польща до України, виявили сальмонелу

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF):

- від 19.02.2021 р. № 2021.0214-fup 6 стосовно виявлення Salmonella enterica ser. Enteritidis (presence /25g) у замороженому філе курячому, що експортувалось з Республіки Польща (виробник: Spd Eko-Grill, Sololka) до країн-членів ЄС, після чого зазначену продукцію перероблено на м'ясо механічного обвалювання (відправник: Mitmar Sp. z o.o., Glowno) та надіслано до України (отримувач: ПП «Черагро», вул. Львівська, 32, м. Червоноград, Львівська область, 80100; ТОВ «Ексім Фуд», вул. Б. Хмельницького, 10, смт. Куликів, Жовківський район, Львівська область, 80362).

Держпродспоживслужба Прикарпаття попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві та/або здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з виробництва та/або обігу, адже встановлено, що вона може спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

Шановні споживачі! У разі виявлення  даного харчового продукту в обігу, просимо негайно повідомити  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392, або звертайтесь до районних та міських управлінь, відділів Головного управління.

Довідково:

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, яке спричинюють бактерії роду Salmonella. Це зооноз із фекально-оральним механізмом передачі; характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.

24.02.2021 р.  № 66

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

В територіальних громадах  Прикарпаття спеціалісти Держпродспоживслужби  обговорили питання безпечного застосування пестицидів

23 лютого 2021 року спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у зустрічах із новообраними старостами та керівництвом Івано-Франківської, Єзупільської та Рогатинської територіальних громад.

На зустрічах були присутні керівники фермерських та сільськогосподарських господарств. Головним питанням, що розглядалось в ході роботи, була співпраця Держпродспоживслужби, керівництва громад та сільгосппідприємств в забезпеченні дотримання правил та вимог щодо  безпечного застосування пестицидів та агрохімікатів.

Особливу увагу суб’єктів господарювання було зосереджено на застосуванні пестицидів та агрохімікатів під час цвітіння медоносних рослин, з метою забезпечення охорони бджіл від отруєнь.

Окрім згаданого, осіб, що займаються вирощування сільськогосподарської продукції та залучаються до роботи з пестицидами і агрохімікатами,  зобов’язано в обов’язковому порядку пройти медичний огляд та отримати допуск (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами та допуск до проведення цих робіт.

За підсумками зустрічей було досягнуто домовленості щодо створення старостами населених пунктів груп у Viber із залученням мешканців сіл, медичних працівників амбулаторій, ФАПів, директорів шкіл та керівників сільськогосподарських підприємств з метою постійного їх інформування про початок та місце застосування пестицидів на територіях, прилеглих до населеного пункту.

24.02.2021 р.  № 65

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

Увага! Як в умовах карантину отримати допуск (посвідчення) на право здійснення робіт, пов’язаних з пестицидами та агрохімікатами?

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області продовжує проводити навчання з особами, робота яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, з метою отримання допусків (посвідчень) на право здійснення даних робіт.

Нагадуємо: суб’єкти  господарювання повинні допускати до вище зазначених робіт тільки тих осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск, яке  видається щороку (ст.18 Закону України «Про захист рослин», ст. 11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати»). 

Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами (проводиться спеціалістами управління фітосанітарної безпеки за спеціально затвердженою програмою), медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність в особи протипоказань за станом здоров’я (відповідно до постанови КМУ від 18 вересня 1995 р. № 746) та заява суб’єкта господарювання про проведення навчання.

На даний час можлива подача заяви та копії медичної книжки в електронному вигляді, проведення навчання – в онлайн-режимі.

Доводимо до відома усіх зацікавлених осіб: допуски та посвідчення видаються посадовими особами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою:

-  77442  Івано-Франківська область, Тисменицький район, с. Підлужжя, вул.Шевченка, 1,   тел. 0342-78-76-67;

- в районних, міських управліннях, відділах Головного управління Держпродспоживслужби в області.

23.02.2021 р.  № 64

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Інформація Держпродспоживслужби Івано-Франківщини з питань протидії  коронавірусу

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за період з 15 до 21 лютого 2021 року здійснили 2336 моніторингових відвідувань. Виявлено 357 порушення (15,2%), складено 213 протоколів, надано 176 приписів і пропозицій, направлено 66 листів в органи місцевого самоврядування, 69 – в Національну поліцію.

Всього працювало44 робочі групи.

Перевірки проводилися за участю представників 15 територіальних громад.

Зокрема перевірено:

- заклади громадського харчування – 540: 72 порушення (13,3%), 47 протоколів, 42 приписи і пропозиції, 11 листів в органи місцевого самоврядування, 10листівв Національну поліцію;

- заклади дошкільної освіти – 11: порушень не було;

- заклади загальної середньої освіти – 8: 2 порушення (25%), 2 приписи;

- об’єкти торгівлі продовольчими товарами – 922: 162 порушення (17%), 108 протоколів, 69 приписів та пропозицій, 32 листи в органи місцевого самоврядування, 36 – в Національну поліцію;

- об’єкти торгівлі непродовольчими товарами – 622: 90 порушень (14%), 46 протоколів, 44 приписи та пропозиції, 18 листів в органи місцевого самоврядування, 18 – в Національну поліцію;

- агропродовольчі ринки – 44 перевірки: 12 порушень (27%), 12 протоколів, 11 приписів, 4 листи в органи місцевого самоврядування, 3 – в Національну поліцію;

- інші заклади (перукарні, салони краси, спортзали, фітнес-клуби) – 106: 11 порушень (10,3%), 6 протоколів, 5 приписів, 2 листи в органи місцевого самоврядування, 1 – в Національну поліцію.

23.02.2021 р.  № 63

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Застерігаємо споживачів:  на ринку виявлено небезпечну дитячу іграшку

Держпродспоживслужбою отримано інформацію щодо реалізації на території України небезпечної іграшки-конструктора «Неокуб», конструкція якої складена з однакових кулястих магнітів.                                                                             

Сьогодні десяткам дітей та підлітків була надана медична допомога від шкоди, завданої організму в результаті свідомого чи не свідомого ковтання деталей (елементів) даної іграшки.

Держпродспоживслужбою встановлено ознаки невідповідності зазначеної іграшки вимогам пунктів 33 та 34 та пунктів 3 та 4 додатку 2 Технічного регламенту безпечності іграшок.

Враховуючи вище зазначене, працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області будуть проводити позапланові перевірки характеристик іграшок-конструкторів, в складі яких є деталі, зокрема магнітні елементи, які призводять до  ризиків ковтання, удушення складними елементами такої продукції,  та вжиття заходів щодо вилучення таких іграшок з обігу.

Доводимо до відома суб’єктів господарювання ринку дитячої іграшки, що   відповідно до  п. 6 Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції» визначено як обов’язок, негайно повідомляти про продукцію, яка ними розповсюджена та яка на підставі отриманої ними інформації становить ризики для споживачів (користувачів) не сумісні із загальною вимогою щодо безпечної продукції, в тому числі про вжиті заходи із забезпечення безпечності такої продукції.

Повідомлення про продукцію, яка не відповідає загальній вимозі щодо безпечності продукції,  регламентується ст. 10 Закону України  «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

22.02.2021 р.  № 61

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Увага! Повідомлення RASFF: у шоколадках з насінням кунжуту, що експортувалось з Іспанії до України, виявили оксид етилену

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF):

- від 17.02.2021 р. № 2021.0845 стосовно виявлення несанкціонованої речовини оксид етилену (0,35 mg/kg – ppm) у шоколадках з насінням кунжуту, що експортувалось з Іспанії (виробник: Chocolates Torras SA, Ella Del Terri; постачальник: Trades SA, Barcelona) до України (отримувач: ТОВ «Галичина Отп», вул. Княгині Ольги, 5 з, м. Львів, 79021).

Держпродспоживслужба Прикарпаття попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з обігу, адже встановлено, що вона може спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів",

Шановні споживачі! У разі виявлення  даного харчового продукту в обігу, просимо негайно повідомити  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392, або звертайтесь до районних та міських управлінь, відділів Головного управління.

22.02.2021 р.  № 62

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

На Прикарпатті будуть посилені карантинні обмеження

В Івано-Франківській області залишається напружена ситуація щодо захворюваності на респіраторну інфекцію COVID-19. За минулу добу зареєстровано 515 хворих. У більшості лікарень області максимально зайняті ліжка, розгорнутий мобільний госпіталь.

17 лютого 2021 року проведено засідання Регіональної комісії з питань ТЕБ та НС за участі головного державного санітарного лікаря, яка встановила додаткові обмеження щодо заборони прийому відвідувачів закладами громадського харчування, заборони проведення розважальних заходів, встановлення блок-постів на в’їзді до області  з 22.02. до 28.02.2021 р.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України  Постановою від 17 лютого 2021 р. № 104 затвердив встановлення в Україні адаптивного карантину до 30 квітня 2021 року.

Документом визначено чотири рівні епіднебезпеки: зелений, жовтий, помаранчевий та червоний та показники їх визначення. 

На Прикарпатті встановлено «червоний рівень» епіднебезпеки.

За інформацією Офісу Президента, завтра планується проведення державної комісії ТЕБ та НС щодо вжиття ще низки заходів, які відповідають червоному рівню карантинних обмежень.

На виконання вказаних рішень Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області спільно з органами Національної поліції працюють в посиленому режимі, забезпечуючи моніторинговий контроль за діяльністю суб’єктів господарювання, а також надання роз’яснень та консультацій. Також посилено проведення  роз’яснювальної роботи щодо введення Прикарпатті додаткових карантинних обмежувальних  заходів.

Крім рейдових груп, що уже звично працюють в області, створено 4 робочі групи, які будуть контролювати діяльність об’єктів інфраструктури на гірськолижному курорті «Буковель».

Головним управлінням розроблено «Пам’ятку щодо дотримання карантинних обмежень».

 Тож, звертаємо увагу на обмеження, які діють на територіях, де введено червоний рівень епіднебезпеки :

1. Перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот.

2. Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на виніс.

3. Приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, крім приймання відвідувачів у закладах, визначених в п.4. нижче.

4. Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

4.1. приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання;

4.2. торговельної діяльності із здійсненням адресної доставки замовлень;

4.3. провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, перукарень та салонів краси за попереднім записом;

4.4. виконання робіт із збирання і заготівлі відходів.

5. Приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності.

6. Приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів.

7. Приймання у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, відвідувачів.

8. Проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, крім офіційних спортивних заходів;

9. Робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів.

10. Діяльність непродовольчих ринків.

11. Відвідування закладів освіти незалежно від форми власності її здобувачами, крім здобувачів закладів дошкільної освіти, спеціальних закладів освіти та учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти.

22.02.2021 р.  № 60

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

На Івано-Франківщині Держпродспоживслужба зобов’язала комунальне підприємство повернути споживачам 730,6 тис. грн. за послуги з водопостачання та водовідведення

У лютому 2021 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській  області  було проведено планову перевірку комунального підприємства, що надає послуги з централізованого водопостачання та водовідведення на території області.

В ході перевірки було встановлено, що підприємством розраховані тарифи на комунальні послуги з численними порушеннями вимог Порядку  формування тарифів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги».

Зокрема, не було складено та погоджено уповноваженим органом в установленому законодавством порядку річний план  господарської діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

На підприємстві відсутні загальновиробничі норми питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів, що не відповідає п.14,19 Порядку, витрати електроенергії в структурі тарифів розраховано розрахунковим методом, що не відповідає вимогам п. 19 Порядку; загальновиробничі, адміністративні та витрати на збут розподілено не у відповідності до вимог п.19 Порядку, до витрат включено рентабельність без погодженої уповноваженим органом інвестиційної  програми підприємства.

За результатами перевірки Головне управління зобов’язало комунальне підприємство повернути споживачам послуг централізованого водопостачання та водовідведення необґрунтовано нараховану суму за 2020 рік, шляхом здійснення перерахунків плати за комунальні послуги на суму 730,6 тис. грн.

За порушення державної дисципліни цін на керівника підприємства було складено протокол про адміністративне правопорушення відповідно до статті 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

19.02.2021 р.  № 59

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

На Снятинщині спеціалісти Держпродспоживслужби обговорили з аграріями краю питання безпечного застосування пестицидів

Спеціалісти Снятинського районного управління та управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області 18 лютого 2021 року провели  семінар-навчання  для керівників  та  спеціалістів, які  орендують  сільгоспугіддя на  територіях Снятинської та Заболотівської  територіальних громад, представників органів  місцевого  самоврядування  з питань безпечного застосування, транспортування  та  зберігання  пестицидів  і  агрохімікатів.

В процесі роботи були розглянуті актуальні питання, з якими в  повсякденній  роботі стикаються аграрії.

Спеціалісти Держпродспоживслужби довели до присутніх  санітарні вимоги  при  застосуванні  засобів захисту  рослин, наголосили на необхідності тісної співпраці з пасічниками громад, з метою запобігання  хімічного токсикозу бджіл при застосування  пестицидів в весняно-літній період.

В ході заходу було висвітлено вимоги та рекомендації щодо транспортування, застосування  і зберігання пестицидів при вирощуванні сільгоспкультур, порядок проведення перевірок щодо дотримання чинного законодавства в сфері захисту та карантину рослин. 

Своєю чергою слухачам було роз’яснено вимоги та рекомендації до посадкового матеріалу та насіння, порядок здійснення державного контролю у сфері насінництва та рослинництва, а також ознайомлено із прогнозом появи захворювань озимих зернових культур на сільгоспугіддях Снятинщини після перезимівлі.

Всім учасникам навчання роздано інформаційні матеріали, надано контактну інформацію (адресу, телефони)  Снятинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в області для більш тісної співпраці, надання практичної  та методичної допомоги.

19.02.2021 р.  № 58

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

В Держпродспоживслужбі Прикарпаття провели онлайн-семінар на тему «Гарантійні зобов’язання виробника»

 В заході, що був організований 16 лютого 2021 року управлінням захисту споживачів, взяли участь представники сервісних центрів, суб’єктів господарської діяльності та уповноважені особи, що відповідають за проведення гарантійного ремонту в закладах торгівлі, спеціалісти консультаційних центрів з питань захисту прав споживачів районних, міських управлінь, відділів Держпродспоживслужби  Прикарпаття.

Семінар проведено з метою упередження (недопущення) порушень прав споживачів, отримання учасниками заходу досвіду із застосування законодавства  у сфері надання послуг з гарантійного ремонту.

Серед питань, що обговорювались:

-  основні гарантійні зобов’язання суб’єктів господарювання;

- прийняття товару на гарантійний ремонт, належне оформлення супровідних документів;

-  проведення гарантійного ремонту;

- що чекає споживача у 2022 році при отриманні послуг з гарантійного ремонту. Що нового чи суттєво відмінного передбачає Закон України «Про захист прав споживачів» у новій редакції .

Крім цього, на семінарі учасники мали змогу отримати відповіді на проблемні питання, які стосуються законодавства про захист прав споживачів при наданні послуг з гарантійного ремонту.

 

При нагоді звертаємо увагу, що Мінекономіки підготувало проект нової редакції Закону «Про захист прав споживачів», який має вступити в силу 01 січня 2022 року. Проект розроблено з метою наближення національного законодавства про захист прав споживачів до законодавства Європейського Союзу.

В проекті наведено кілька сфер, прогалини в регулюванні яких призводять до численних випадків порушення прав споживачів, зокрема: сфера електронної торгівлі, відсутність дієвих механізмів захисту від нечесної торговельної діяльності, неефективний захист прав споживачів при гарантійному обслуговуванні продукції тощо.

Проектом Закону, зокрема,  пропонується:

  • визначити принципи, на яких ґрунтується захист прав споживачів відповідно до принципів ЄС;
  • визначити перелік інформації про продукцію та суб'єкта господарювання, яку він повинен надавати при здійсненні електронної торгівлі та відповідальність за відсутність такої інформації
  • визначити права та обов'язки споживачів в електронній торгівлі;
  • звільнити суб'єктів господарювання від обов'язку створювати обмінний фонд товарів та сплачувати неустойку споживачеві за кожний день затримки виконання вимоги про надання товару аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) споживачеві та за кожний день затримки усунення недоліків товару понад установлений строк (14 днів);
  • надати споживачеві право на заміну товару на такий самий або аналогічний, наявний у суб'єкта господарювання, у разі, якщо ремонт товару, придбаного споживачем, потребує більше 14 календарних днів;
  • надати споживачеві право на зниження ціни або повернення коштів, якщо недолік товару з'являється після ремонту.

19.02.2021 р.  № 57

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

«Дотримання протиепідемічних норм та вимог на Прикарпатті – стримуючий фактор поширення коронавірусної інфекції»  –  прес-конференція керівництва  Держпродспоживслужби Івано-Франківщини

18 лютого 2021 року відбулась прес-конфернція керівництва Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, в якій взяли участь представники обласних телерадіокомпаній, редакцій газет та інтернет-видань.  

Захід було проведено задля привернення уваги суспільства до питань протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 та  необхідності суворого дотримання громадянами і суб’єктами господарювання протиепідемічних норм та обмежень.

У своїй доповіді  про роботу Держпродспоживслужби Прикарпаття за весь час карантину начальник Головного управління Роман Гурський зазначив, що з березня минулого року працівники Держпродспоживслужби працюють без свят та вихідних, забезпечуючи проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи та моніторингових заходів на підконтрольних об’єктах. 

Зважаючи на сьогоднішнє стрімке зростання показників захворюваності на коронавірус, керівник закликав до об’єднання зусиль в протидії поширенню інфекції: громадян, представників бізнесу, лікарів, органів виконавчої  влади та місцевого самоврядування.

В умовах децентралізації, коли відбувається утворення та становлення нових територіальних громад, важливо знати,  що дуже важливі функції в частині контролю за дотриманням протиепідемічних норм покладені чинним законодавством саме на органи місцевого самоврядування.

Важлива  роль в інформуванні суспільства про ризики, профілактичні та протиепідемічні  заходи, за словами Романа Гурського, належить засобам масової інформації.

Підсумовуючи, керівник наголосив, що Держпродспоживслужба завжди була відкритою до співпраці, сьогодні спеціалісти служби готові надати необхідну консультаційну допомогу як громадянам, так і суб’єктам господарюванням чи органам місцевого самоврядування.

Представників засобів масової інформації цікавили питання: які саме суб’єкти господарювання є найбільшими порушниками протиепідемічних норм; в чому керівництво Держпроспоживслужби вбачає причини різкого підвищення показників захворюваності на COVID-19;  яким чином  в період 22-28 лютого контролюватиметься робота гірськолижного курорту «Буковель»; розміри штрафних санкцій, застосованих до порушників карантину.

18.02.2021 р.  № 56

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Інформація про проведені моніторингові заходи на підконтрольних об’єктах щодо дотримання карантинних вимог за 16 – 17 лютого 2021 року

На виконання окремого доручення голови Івано-Франківської ОДА Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській  області разом з представниками Національної поліції 16.02.-17.02.2021р. здійснено 1408 моніторингових відвідувань, виявлено 264 порушення (19%), складено 157 протоколів, винесено 92 приписи та пропозиції.

Зокрема перевірено:

- закладів громадського харчування – 282, виявлено 42 порушення (15%), складено 25 протоколів, винесено 14 приписів;

- об’єктів торгівлі продовольчими товарами – 550, виявлено 118 порушень (21%), складено 78 протоколів, винесено 42 приписи;

- об’єктів торгівлі непродовольчими товарами – 378, виявлено 72 порушення (19%), складено 37 протоколів, винесено 24 приписи;

- агропродовольчих ринків – 18 перевірок, виявлено 7 порушень (39%), складено 6 протоколів, винесено 3 приписи;

- перукарні – 91, виявлено 14 порушень (15 %), складено 5 протоколів, винесено 7 приписів;

- інші об’єкти (фітнес-центри, аптеки ) – 89, виявлено 11 порушень (12%), складено 6 протоколів, винесено 2 приписи.

17.02.2021 р.  № 55

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

На Калущині спеціалісти Держпродспоживслужби  роз’яснили  працівникам  сільгосппідприємства ТОВ «Гудвеллі Україна»  правила поводження з пестицидами

16 лютого 2021 року спеціалісти Калуського районного управління та управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели семінар-навчання для працівників ТОВ «Гудвеллі Україна», робота яких пов’язана з організацією та безпосереднім проведенням робіт по транспортуванню, зберіганню та застосуванню пестицидів та агрохімікатів.

Навчання проводилось в онлайн-режимі.

В ході роботи до відома учасників заходу було доведено вимоги чинного законодавства щодо порядку проведення робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, отримання відповідних посвідчень та  допусків  до таких робіт.

В частині дотримання вимог санітарного законодавства присутнім було роз’яснено правила, вимоги та особливості поводження з пестицидами та агрохімікатами, нагадано санітарні правила їх транспортування, зберігання та застосування. 

Було розкрито питання токсичності пестицидів і вимоги до них, запобігання  забруднення  продукції і кормів, вимоги до умов праці.

 Важливою для слухачів була інформація про запобігання отруєння пестицидами, самодопомогу та першу долікарську допомогу, розслідування отруєнь.

До спеціалістів господарства було донесено інформацію щодо особливостей застосування пестицидів та агрохімікатів під час цвітіння медоносних рослин, з метою забезпечення охорони бджіл від отруєнь, та про дотримання суб’єктами  господарювання зон санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких ферм, водойм і місць відпочинку під час застосування пестицидів та агрохімікатів.

16.02.2021 р.  № 53

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Коронавірус не відступає. Держпродспоживслужба Івано-Франківщини  нагадує основні протиепідемічні вимоги

Щоденна офіційна інформація МОЗу щодо епідемічної ситуації в країні свідчить, що на фоні зниження загальних показників захворюваності на COVID-19, в Івано-Франківській області спостерігається різке збільшення кількості випадків захворюваності та нові антирекорди щодо кількості хворих.

Зважаючи на такі обставини, 12 лютого в області проведено позачергове засідання Регіональної̈ комісії̈ з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

За підсумками засідання Головному управлінню Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області спільно з  управлінням Національної поліції в області та Західним міжрегіональним управлінням Укртрансбезпеки було доручено забезпечити здійснення посиленого контролю за виконанням запроваджених обмежувальних протиепідемічних заходів.

Тож Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує громадянам та суб’єктам господарювання: сьогодні в Україні діють норми постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Карантин триватиме щонайменше до 28 лютого 2021 року.

Вкотре закликаємо громадян та суб’єктів господарювання до прояву свідомості та самодисципліни!

Дотримуйтесь встановлених протиепідемічних правил та норм: носіть маски у громадських місцях, мийте з милом та дезінфікуйте руки, дотримуйтесь соціальної дистанції та уникайте масових скупчень людей.

Не ризикуйте ані своїм  здоров’ям, ані здоров’ям ваших близьких.

Крім того, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківський області пропонує усім охочим (суб’єктам господарювання, представникам громадськості, ЗМІ та громадянам) долучитись до моніторингових відвідувань підконтрольних об’єктів, які щоденно (без вихідних) проводить Головне управління Держпродспоживслужби в області спільно з Національною поліцією.

Якщо вам потрібна консультація, роз’яснення, або ж ви стали свідком порушення протиепідемічних правил (на ринку, в магазині, аптеці, ресторані чи деінде) – звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в області за  тел. 0342-511389, або  до районних, міських управлінь, відділів  (адреси та контактні телефони  - за посиланням).

Нижче повторно подаємо детальну інформацію про обмежувальні протиепідемічні вимоги, які діють  в державі з 25.01.2021 р.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ

ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ

перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно

 

проведення масових (культурних, у тому числі концертів, спортивних, соціальних, рекламних тощо) заходів за участю більш як 20 осіб

проведення заходів за участю до 20 осіб (організатор забезпечує дотримання між учасниками фізичної дистанції не менш як 1,5 метра),

заходи, необхідні для:

- забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

- проведення кваліфікаційного іспиту на право на зайняття нотаріальною діяльністю;

- тестування на знання законодавства у сфері державної реєстрації осіб, які мають намір виконувати функції державного реєстратора;

- проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів.

за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників

діяльність культових споруд та приміщень, облаштованих для молитовних потреб, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів з розрахунку одна особа на 5 кв. метрів споруди чи приміщення; проведення релігійних заходів на відкритому повітрі, під час яких не забезпечено дотримання дистанції 1,5 метра між присутніми;

діяльність культових споруд та приміщень, облаштованих для молитовних потреб, які забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів з розрахунку одна особа на 5 кв. метрів споруди чи приміщення;

проведення релігійних заходів на відкритому повітрі, під час яких забезпечено дотримання дистанції 1,5 метра між присутніми

приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб’єктами діяльності у сфері культури з наповненістю кінозалів або залів понад 50 відсотків місць

приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб’єктами діяльності у сфері культури з наповненістю кінозалів або залів до 50 відсотків місць (розміщення здійснюється з вільним місцем поруч, спереду та позаду) у кожному окремому кінозалі або залі).

приймання відвідувачів у музеях, на виставках, в галереях, в яких не забезпечено можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 10 кв. метрів приміщення

приймання відвідувачів у музеях, на виставках, в галереях, в яких забезпечено можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 10 кв. метрів приміщення

проведення дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій

 

робота після 23-ї та до 7-ї години, із забороною проведення розрахункових операцій після 22-ї години, суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо)

діяльність з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос і діяльності після 23-ї години 31 грудня 2020 р. до 7-ї години 1 січня 2021 р.

розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 2 метри між місцями для сидіння за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років)

розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 2 метри між місцями для сидіння за сусідніми столиками та не більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років), за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягненими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовленими самостійно (крім часу сидіння за столом для приймання їжі та/або напоїв)

діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких:

- не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менш як 1,5 метра

- не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами, що закривають ніс та рот, та не здійснюється належний контроль за їх використанням

- обслуговуються покупці без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно

- не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни)

 

діяльність закладів, що надають послуги з розміщення

діяльність готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, а також стаціонарних відділень первинного та складного протезування протезно-ортопедичних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики)

відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більш як 20 осіб

Відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти

відвідування закладів освіти здобувачами освіти у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більш як 50 відсотків здобувачів освіти та персоналу закладу освіти

 

проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю дітей з більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів (відвідувачів)

 

діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 кв. метрів загальної площі приміщення

діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 кв. метрів загальної площі приміщення

 

15.02.2021 р.  № 52

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Інформація Держпродспоживслужби Івано-Франківщини

з питань протидії  коронавірусу

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за період з 08 до 14 лютого 2021 року здійснили 1227 моніторингових відвідувань. Виявлено 134 порушення (11%), складено 69 протоколів, винесено 96 приписів, направлено 29 листів в органи місцевого самоврядування, 37 – в Національну поліцію.

Всього працювало29 робочих груп.

Перевірки проводилися за участю представників 16 територіальних громад.

Зокрема перевірено:

- заклади громадського харчування – 306: 39 порушень (13%), 34 протоколи, 21 припис, 14 листів в органи місцевого самоврядування, 18 листівв Національну поліцію;

- заклади дошкільної освіти – 15: 1 порушення (6 %), 1 протокол, 1 припис;

- заклади загальної середньої освіти – 26: 6 порушень (23%), 6 приписів;

- об’єкти торгівлі продовольчими товарами – 426: 44 порушення (10%), 18 протоколів, 35 приписів та пропозицій, 7 листів в органи місцевого самоврядування, 8 – в Національну поліцію;

- об’єкти торгівлі непродовольчими товарами – 251: 22 порушення (9%), 9 протоколів, 17 приписів, 4 листи в органи місцевого самоврядування, 5 – в Національну поліцію;

- агропродовольчі ринки – 37 перевірок: 8 порушень (22%), 5 протоколів, 4 приписи, 2 листи в органи місцевого самоврядування, 3 – в Національну поліцію;

- інші заклади (перукарні, салони краси, спортзали, фітнес-клуби) – 166: 14 порушень (8%), 2 протоколи, 12 приписів, 2 листи в органи місцевого самоврядування, 3 – в Національну поліцію.

 

15.02.2021 р.  № 51

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

До уваги експортерів: як не втратити ринок деревини Туреччини

Головна умова для експорту рослинної продукції сьогодні – дотримання  фітосанітарних вимог країни імпортера. Інакше країна-експортер може отримати нотифікації та вето на поставки своїх товарів. Фітосанітарні вимоги до рослинної продукції можуть запроваджуватись як окремими країнами, так і асоціаціями країн, наприклад, Європейським Союзом чи Євразійським Союзом.

Одним із важливих імпортерів деревини з України виступає Турецька Республіка. Однак, за останні кілька років обсяг експорту пиломатеріалів до цієї країни скоротився втричі.

Однією з причин цього є посилений контроль турецької сторони щодо проведених фітосанітарних заходів та дотримання фітосанітарних вимог експортерами.

Експорт хвойних порід деревини до Турецької Республіки здійснюється виключно за умови дотримання вимог статті 1.5 додатку 4 «Правил карантину рослин», затверджених Міністерством сільського господарства та лісництва Турецької Республіки.

Одним із основних пунктів даної статті є підтвердження того, що деревина походить з ділянок, вільних від регульованих шкідливих організмів Monochamus spp., Pissodes nemorensis, Pissodes strobi, Pissodes terminalis, Pissodes castaneus та Scolytus morawitzi.

Присвоєння ділянці статусу вільної від регульованих шкідливих організмів передбачене Наказом Мінагрополітики від 07.08.2012 р. № 487 «Про затвердження Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки».

За умови відсутності ділянок вільних від РШО, вся поверхня деревини включаючи серцевину, повинна бути піддана термічній обробці при досягненні температури серцевини деревини мінімум 56°С не менше 30 хвилин.

Маркування НТ, яке свідчить що вся деревина була піддана термічній обробці, наноситься на всю деревину чи упаковку згідно вимог Міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів № 15.

У фітосанітарному сертифікаті обов’язково зазначається застосування термічної обробки та вписується додаткова декларація в 11 графі. Ще однією важливою умовою є відсутність кори на деревині та отворів діаметром більше 3 мм, спричинених  Monochamus spp larvae.

Другою причиною скорочення обсягів експорту деревини є неготовність суб’єктів господарювання проводити термічну обробку деревини з причин відсутності сушильних камер, великою вартістю встановлення таких камер та устаткування, а також великих затрат на енергоносії.

Тож, для суб’єктів господарювання, які планують здійснювати експорт деревини хвойних порід, необхідно чітко дотримуватись фітосанітарних вимог Турецької Республіки.

Для подання заяви про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів,  та проведення всіх необхідних фітосанітарних процедур у весняно-літній період 2021 року – звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (Івано-Франківська область Тисменицький район с. Підлужжя  вул. Шевченка, 1  тел. 0342-787667)

12.02.2021 р.  № 50

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Спеціалісти Держпродспоживслужби Коломийщини забезпечують роз’яснення та контроль за дотриманням вимог законодавства при організації харчування школярів

11 лютого 2021 року спеціалісти Коломийського міського управління  Головного управління Держпродспоживслужби Прикарпаття  провели онлайн-семінар з директорами, відповідальними за харчування дітей, працівниками харчоблоків та медичними працівниками ліцеїв і гімназій Коломийської територіальної громади.

Захід було організовано з метою роз’яснення сучасних підходів до організації харчування в закладах загальної середньої освіти в світлі нового  Санітарного регламенту, що почав діяти в Україні з 01 січня 2021 року.

Під час роботи спеціалісти Держпродспоживслужби детально проаналізували основні  положення згаданого документа (зокрема – вимоги до організація харчування учнів (в т. ч. дітей  з особливими дієтичними потребами), дозволенні та заборонені харчові продукти та напої, принципи здорового харчування тощо).

В підсумку учасники семінару отримали необхідні практичні поради та методичні рекомендації.

Напередодні, 10 лютого 2021 року спеціалісти  Коломийського  міського  управління спільно з фахівцями Івано-Франківської регіональної  державної  лабораторії Держпродспоживслужби  провели  позаплановий  захід  державного  контролю в харчоблоці Коломийської гімназії № 10 з метою перевірки  дотримання вимог законодавства  про  харчові  продукти  при  постачанні та наданні послуг з організації харчування для закладів загальної середньої освіти.  Було відібрано зразки різних видів продукції для досліджень.

12.02.2021 р.  № 49

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Як запобігти переохолодженню та обмороженню – поради спеціалістів Держпродспоживслужби

В найближчі дні в Україні та Івано-Франківській області очікується різке зниження температури повітря, хуртовина, пориви вітру 15-20 м/с.

За таких умов найбільше людина ризикує обморозити руки, ноги, ніс, щоки та вуха. Коли людина змерзає, активізуються захисні сили організму і кров потрапляє передусім до життєво важливих органів – серця та головного мозку.

Натомість у кінцівках кровообіг сповільнюється, судини звужуються і цим органам загрожує обмороження.

І саме у таку погоду найбільше загрожують вірусні інфекції. Тому насамперед треба подбати про теплий та зручний одяг і взуття. Одягайтеся за принципом: що більше светрів і штанів, то краще. Таким чином довше зможете зберігати тепло.

Обов’язково одягайте шапки і шарфи. Щоб запобігти переохолодженню кінцівок, одягайте на руки теплі рукавички, а на ноги – теплі шкарпетки. Якщо змерзнуть ноги, вважайте, що переохолодження не уникнути. Тож, якщо ви збираєтеся довго стояти на вулиці, радимо одягнути на ноги спочатку вовняні шкарпетки, а зверху – бавовняні. Вовна, подразнюючи рецептори стопи, посилює кровообіг у ступнях і зігріватиме їх. А бавовна зберігатиме це тепло. Взуття має бути теплим, але не тісним.

ЩОБ ЗАПОБІГТИ ОБМОРОЖЕННЮ 

  •  Щоб захистити шкіру відкритих ділянок тіла від морозу, перед виходом на вулицю змащуйте її жирним кремом. Це захистить її від холоду та збереже тепло.
  •  Обов’язково змащуйте губи помадою або хоча б соняшниковою олією. Якщо немає змоги зайти у приміщення, постійно рухайтеся, але пильнуйте, щоб не промокло взуття.
  •  Час від часу розтирайте ноги знизу вгору, махайте руками, рухайтесь.
  •  Допоможуть зігрітися гарячі напої – чай з лимоном, молоко, але не кава.
  •  Перед тим як вийти на вулицю у холодну пору року, ніколи не пийте трав’яних настоїв. Деякі трави мають потогінну дію, тому на холоді ви швидко спітнієте і змерзнете.
  •  Не вживайте спиртного на морозі. Від цього судини спочатку розширюються, а потім різко звужуються і уповільнюють потрапляння крові до тих ділянок, які цього найбільше потребують – до ніг, рук, обличчя. Тоді чутливість шкіри знижується і людина ніби не відчуває холоду, але це найнебезпечніше.
  •  Не варто також курити на морозі. Нікотин звужує судини і людина ще більше мерзне.
  •  На морозі енергетичні затрати організму дуже великі, тому їжа має бути відповідною – калорійною і гарячою.
  •  Дітей до 1 року не можна виносити на мороз нижче 15°С або коли вологість повітря надто висока. Шкіра малюка значно чутливіша до холоду, ніж у дорослих.

ПЕРША НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА

Якщо шкіра рук, ніг чи обличчя червона, турбуватися нема про що. Якщо ж вона побіліла – це перший симптом обмороження.

У таких випадках треба діяти негайно. Ні в якому разі не можна розтирати шкіру снігом – його кристали травмують шкіру. До того ж сніг брудний і в мікротріщинки може потрапити інфекція. Зайдіть до теплого приміщення і обережно розітріть руки вовняним шаликом чи шапкою.

Руки треба розтирати від кінчиків пальців, поступово рухаючись вгору, а обличчя – м’якими коловими рухами. Якщо є можливість, після розтирання опустіть руку в теплу воду (15-17°С). Потроху до неї підливати теплу воду, доводячи температуру до 38-40°С.

Якщо обморожені частини тіла відразу опустити в гарячу воду, змертвіння тканин неминуче. Після такої ванни обгорніть обморожене місце теплим шаликом. Якщо шкіра залишається блідою та не реагує на механічні подразнення, зверніться до лікаря.

11.02.2021 р.  № 48

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Спеціалісти Держпродспоживслужби обговорили з керівництвом Снятинської та Заболотівської територіальних громад питання фітосанітарної безпеки

09-10 лютого 2021 року відбулися робочі зустрічі спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області з керівництвом та працівниками Снятинської міської та Заболотівської селищної громад.

 В ході зустрічей, на фоні реорганізаційних процесів в згаданих громадах, було досягнуто домовленостей щодо вироблення спільного дієвого механізму співпраці із новоствореними радами, що особливо актуально перед початком весняної посівної кампанії.

Під час роботи головний спеціаліст відділу прогнозування та фітосанітарної діагностики Іванна Пупенко наголосила на необхідності суворого дотримання чинного законодавства під час застосування пестицидів на посівах сільгоспкультур, виділивши три ключові складові:

- повідомлення населення, бджолярів тощо про застосування хімічних засобів захисту рослин на посівах сільгоспкультур не пізніше, ніж за три дні;

- дотримання зони санітарного розриву – 300 м від населених пунктів, тваринницьких будівель та місць відпочинку при застосуванні штангових обприскувачів та 500 м – при роботі вентиляторними обприскувачами;

- застосовування лише дозволених для використання в Україні пестицидів і агрохімікатів.

Василь Кіцул, головний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва і розсадництва, звернув увагу на обов’язкову сертифікацію насіння, наявність у суб’єктів торгівлі насінням відповідних дозволів.

Провідний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва і розсадництва Ольга Угрин зазначила, що спеціалісти Держпродспоживслужби забезпечують систематичні обстеження сільськогосподарських посівів, у випадку виявлення шкідливих організмів – органи місцевого самоврядування отримають відповідні повідомлення та рекомендації щодо захисних заходів.

Питання обов’язкового проходження медичних оглядів працівниками, які здійснюють роботи з пестицидами, дотримання санітарних правил і правил техніки безпеки роз’яснив для присутніх Володимир Позичайло, провідний фахівець відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

Наступного тижня спеціалісти Держпродспоживслужби проведуть навчання для керівників сільськогосподарських підприємств Снятинщини.

11.02.2021 р.  № 47

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Готуємось до весни - перевіряємо схожість насіння

У сучасному сільськогосподарському виробництві високоякісний посівний матеріал має першочергове значення, оскільки майбутній урожай на 30 і більше відсотків залежить від його якості. Якість насіння є однією з основних умов одержання високих урожаїв сільськогосподарських культур.

На які показники варто перевірити посівний матеріал? Що таке посівні якості насіння? Роз’яснення дають спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини.

Посівні якості насіння – це сукупність показників, що характеризують придатність його до посіву (схожість, життєздатність, вологість, чистота, маса 1000 насінин, енергія проростання, доброякісність, зараженість хворобами і пошкодження шкідниками).

Схожість, без сумніву є найбільш важливим показником якості насіння. Рівень схожості, встановлений стандартом, забезпечує нормальне проростання насіння в польових умовах і формування необхідної густоти рослин.

Схожість насіння – це показник, який вказує на кількість схожих насінин у % від загальної кількості насінин. Використовується для визначення норми висіву.

Енергія проростання насіння характеризує дружність появи нормальних проростків за термін встановлений для кожної культури. Чим вищі показники енергії проростання, тим вища ймовірність одночасної появи сходів.

Знаючи енергію проростання і схожість та визначивши масу 1000 насінин можна з високою точністю розрахувати норму висіву на гектар і не витратити зайвий посівний матеріал.

Має значення і перевірка на заселеність насіння шкідниками, які пошкоджують насіння, а продукти їх життєдіяльності спричиняють розвиток грибкових хвороб і пліснявіння. Володіючи повною інформацією про якістьнасіння, аграрій розуміє, який протруйник треба купити, чи потрібна передпосівна обробка стартовими мікродобривами та чи варто сіяти це насіння взагалі.

Види схожості насіння:

Лабораторна схожість визначається лише в лабораторних умовах. Зазвичай її показники дуже високі – 95-98%. Чому ж висіяне насіння ніколи не дає подібних результатів? Лабораторна схожість визначається в ідеальних умовах проростання і польова схожість матиме певні відхилення від лабораторної, адже не можливо створити ідеальні умови для проростання насіння у полі.

Для аграрія має значення польова схожість насіння, що залежить від посівних якостей насіння, вологості грунту, глибини загортання насіння. Визначається за кількістю сходів у реальних умовах.

Фактори, які впливають на схожість насіння, як їх уникнути.

Для збереження схожості, насіння слід зберігати в сухому прохолодному місці, захищеному від гризунів і шкідників.

Насіння з вологістю вище 12% швидко втрачає схожість незалежно від інших умов зберігання.

Деякі фуміганти можуть знизити схожість насіння.

При вологості зерна 12% і менше його можна зберігати в неопалюваних складах.

Насіння слід зберігати на піддонах, щоб не було контакту з підлогою та стінами, щоб мішки не поглинали вологу.

Температура і вище негативно впливає на схожість насіння, тоді як 0 С надає позитивний вплив.

Так, як насіння - це живий організм, то будь-яке механічне травмування знижує його життєздатність та схожість відповідно.

Якщо ви плануєте висівати залишки насіння з попередніх сезонів, пам’ятайте, що з роками насіння втрачає свою схожість.

Купуючи минулорічний посівний матеріал у виробника насіння або у офіційного дистриб’ютора, він обов’язково має надати вам документ, в якому вказано, що насіння пройшло пересертифікацію і його посівні якості відповідають стандарту.

Норми схожості для кондиційного насіння відповідно Державних стандартів України

Культура

  • Схожість, % мінімум, категорія насіння
  • (РН1-3)

ДСТУ

Соняшник

85

  • ДСТУ 6068:2008
  • Насіння соняшнику. Сортові та посівні якості. Технічні умови

Ріпак озимий

80

  • ДСТУ 2240-93
  • Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови.

Кукурудза

92

Ячмінь ярий

92

Жито озиме

90

Пшениця озима

92

Кукурудза цукрова

92

  • ДСТУ 7160:2010
  • Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості.Технічні умови.

Саме тому, готуючись до посівної, необхідно перевіряти не тільки асортимент та кількість насіння у сховищі, але і його якість, оскільки результати, що вказані в сертифікаті також мають свій термін дії. Наприклад, термін дії сертифікату на насіння кукурудзи складає 12 місяців, а на насіння соняшнику всього 4 місяці.

Звертаємо увагу на те, що визначити лабораторну схожість насіння краще в спеціалізованих установах, оскільки  визначення схожості в домашніх умовах не завжди дає реальний результат, що може призвести до незворотніх негативних наслідків в подальшому. Наприклад, маючи недостовірний показник схожості, можна невірно розрахувати норму висіву і, як результат, будемо мати відмінну від рекомендованої густоту стояння рослин, що в кінцевому результаті призведе до отримання нижчої врожайності.

Перевірити посівні якості насіння можна в ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія», яка пройшла відповідну акредитацію (м. Івано-Франківськ вул. Горбачевського, 11, тел. 0342-506456)

Вартість повного дослідження проби насіння на посівні якості невисока (134 грн.), але отримані результати дозволяють заощадити десятки тисяч гривень у подальшому.

09.02.2021 р.  № 46

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

До уваги споживачів: в обігу виявлено небезпечну рибу

Звертаємо увагу споживачів та операторів ринку харчових продуктів, що при проведенні періодичного контролю в ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» у відібраному зразку риби «Тушка мінтая заморожена» ТМ «ВМ» (дата виготовлення 06.01.2021 р., від партії 266 кг, виробник ТОВ «Аквафрост» (Одеська обл., м. Чорноморськ, с. Бурлача Балка, вул. Центральна, буд. № 1Е)  за результатами лабораторного дослідження  виявлені неживі гельмінти та їхні личинки  (експертний висновок № 000160 п/21 від 03.02.2021 р.).

Згідно Розпорядження Головного державного інспектора в Івано-Франківській області від 08.02.2021 р. № 01-05/47, тимчасово, терміном 10 робочих днів,  оператору ринку харчових продуктів торговому центру № 27 ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» заборонено здійснювати обіг партії харчового продукту риба «Тушка мінтая заморожена» в кількості 252 кг, дата заморозки 06.01.2021 р., виробник ТОВ «Аквафрост».

Оператора ринку харчових продуктів ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» зобов’язано вчинити дії щодо вилучення з обігу вищезазначеної продукції.

Адміністрація торгового центру № 27 ТОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» проводить заходи щодо недопущення в обіг невідповідної продукції.

08.02.2021 р.  № 45

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Держпродспоживслужба провела онлайн-нараду з питань державного ринкового нагляду

04 лютого 2021 року в Держпродспоживслужбі відбулась онлайн-нарада щодо здійснення заходів державного ринкового нагляду. В заході взяли участь  спеціалісти відділу ринкового нагляду Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини.

Під час наради обговорено ряд важливих питань, серед яких: робота працівників відділу ринкового нагляду у Національній інформаційній системі державного ринкового нагляду;  вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів;  відповідальність суб’єктів господарювання за невиконання обмежувальних (корегувальних) заходів .

НАГАДУЄМО усім зацікавленим особам:

з 26 березня  2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду».

Головне у цих змінах:

- під час проведення перевірок характеристик продукції проводиться перевірка документів, у разі необхідності - обстеження зразків продукції, за результатами яких приймається рішення про відбір та експертизу (випробування) зразків продукції, про що зазначається в акті;

- суб'єкти господарювання зобов’язані надавати на запит органів ринкового нагляду документацію, що дає змогу ідентифікувати:

-  суб’єкта господарювання, який поставив їм продукцію;

-  суб’єкта господарювання, якому вони поставили продукцію.

- суб'єкти господарювання зобов’язані надавати документацію, протягом строку, встановленого відповідним технічним регламентом, а якщо такий строк технічним регламентом не встановлено – протягом  десяти років після того, як їм було поставлено відповідну продукцію, та протягом десяти років після того, як вони поставили відповідну продукцію;

- у разі, якщо виробник продукції не може бути ідентифікований органом ринкового нагляду, для цілей цього Закону особою, що ввела таку продукцію в обіг, вважається кожен суб'єкт господарювання в ланцюгу постачання відповідної продукції, який протягом строку проведення перевірки не надав документацію, що дає змогу встановити найменування та місцезнаходження виробника або особи, яка поставила суб'єкту господарювання цю продукцію

- суб’єкт господарювання надсилає у паперовій формі особисто, через уповноважену ним особу, поштою або в електронній формі – за  допомогою засобів телекомунікацій повідомлення органу ринкового нагляду про вжиті заходи щодо усунення ризику для суспільних інтересів у строк, зазначений у рішенні органу ринкового нагляду про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів. До цього повідомлення суб’єкт господарювання додає документи або їх копії, що підтверджують усунення такого ризику

- суб’єкт господарювання несе відповідальність згідно статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

 

08.02.2021 р.  № 44

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

ОГОЛОШЕННЯ

16 лютого 2021 року управлінням захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області буде проведено онлайн-семінар на тему: «Гарантійні зобов’язання виробника».

Основні питання, що будуть розглянуті в рамках семінару:

1. Основні гарантійні зобов’язання суб’єктівгосподарювання.

2. Прийняття товару на гарантійний ремонт, належне оформлення супровідних документів.

3. Проведення гарантійного ремонту.

4. Що чекає споживача у 2022 роціпри отриманні послуг згарантійного ремонту. Що нового чи суттєво відмінного передбачає Закон України «Про захист прав споживачів» у новій редакції .

Місце проведення:

Інтернет- платформа скайп.

Запрошуються:  представники сервісних центрів, суб’єкти господарської діяльності та уповноважені особи в закладах торгівлі, що відповідають за проведення гарантійного ремонту, відповідальні особи, що відповідають за роботу консультаційних центрів при міських/районних управліннях/відділах. 

Про визначені кандидатури (прізвище, ім’я, по батькові, посада, номер телефону, логін скайп) необхідно повідомити до 15 лютого 2021 року на електронну адресу: ifyzps@ukr.net.

Контактний телефон:   0954204822 (Любов Осудар)

08.02.2021 р.  № 43

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Інформація Держпродспоживслужби Івано-Франківщини з питань протидії  коронавірусу

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за період з 01.02. по 07.02.2021 р. (минулий тиждень) здійснили 1198 моніторингових відвідувань; виявлено 97 порушень (8%), складено 67 протоколів, винесено 52 приписи, направлено 12 листів в органи місцевого самоврядування, 19 – в Національну поліцію.

Було створено 10 додаткових робочих груп, всього працювали 29 робочих груп. Перевірки проводилися за участю представників 16 територіальних громад.

Зокрема перевірено:

- заклади громадського харчування – 320: 39 порушень (12%), 36 протоколів, 14 приписів, 11 листів в органи місцевого самоврядування, 16 листів – в Національну поліцію;

- заклади дошкільної освіти – 20: 1 порушення (5%), 1 припис;

- заклади загальної середньої освіти – 27: 1 порушення (4%), 1 припис, 1 лист направлено в органи місцевого самоврядування;

- гуртожитки закладів освіти – 1: порушень не виявлено;

- об’єкти торгівлі продовольчими товарами – 446: 35 порушень (8%), 19 протоколів, 26 приписів та пропозицій,  1 лист направлено в органи місцевого самоврядування, 3 листи – в Національну поліцію;

- об’єкти торгівлі непродовольчими товарами – 215: 8 порушень (4%), 4 протоколи, 4 приписи;

- агропродовольчі ринки – 33 перевірки: 6 порушень (18%), 3 протоколи, 3 приписи;

- інші заклади (перукарні, салони краси, спортзали, фітнес-клуби) – 136: 7 порушень (5%), 5 протоколів, 3 приписи.

08.02.2021 р. 

№ 42 Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Огляд судової практики: випадки компенсації моральної шкоди

Заподіяння моральної шкоди та компенсація відповідних немайнових втрат може мати місце як в договірних, так і в деліктних правовідносинах (поза межами існуючих між потерпілим і завдавачем шкоди договірних чи інших правомірних зобов`язальних відносин).

Відповідно до ст. 611 ЦК України моральна шкода підлягає відшкодуванню у разі порушення зобов'язання, якщо таке відшкодування встановлено договором або законом.

Тобто законодавець указує на два випадки компенсації моральної шкоди - вони визначені умовами договору або випливають із положень законодавства (зокрема ст. 4 та 22 Закону України «Про захист прав споживачів»).

Спори про відшкодування фізичній особі моральної шкоди розглядаються, зокрема: коли право на її відшкодування безпосередньо передбачено нормами Конституції України або випливає з її положень; у випадках, передбачених законодавством, яке встановлює відповідальність за заподіяння моральної шкоди; при порушенні зобов`язань, які підпадають під дію Закону України «Про захист прав споживачів» чи інших законів, що регулюють такі зобов`язання і передбачають відшкодування моральної шкоди.

Також, слід додатково виділити й те, що Верховний Суд встановив, що нарешті стало можливо отримати відшкодування моральної шкоди за несвоєчасне введення будинку в експлуатацію забудовником: “Висновки судів попередніх інстанцій про те, що Закон України «Про захист прав споживачів» не регулює правовідносини, що виникли між сторонами договору купівлі-продажу майнових прав щодо об'єкта нерухомого майна - житлове будівництво та про те, що вказаним договором не передбачено відшкодування моральної шкоди, а отже відсутні підстави для її відшкодування, є помилковими”.

Тому, моральна шкода споживачам за порушення цивільно правового договору компенсується незалежно чи зазначено про це у законі чи безпосередньо у договорі.

Таку думку висловили судді Першої судової палати Касаційного цивільного суду Верховного Суду у постанові від 07 жовтня 2020 року у справі № 755/3509/18.

04.02.2021 р.  № 41

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

В Солотвинській територіальній громаді  спеціалісти Держпродспоживслужби   провели семінар для відповідальних за харчування та медичних працівників шкіл

02 лютого 2021 року спеціалісти Богородчанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області на базі Солотвинської ТГ провели семінар для шкільних медсестер та підприємців, які організовують харчування дітей в школах.

Під час заходу обговорили основні аспекти організації харчування за новим Санітарним регламентом та впровадження системи НАССР в шкільних їдальнях, вимоги до примірного меню, картотеки страв, переваги гарячого шкільного харчування та вплив карантинних обмежень на  його організацію.

Нагадаємо, що у новому Санітарному регламенті, який набрав чинності з 1 січня 2021 року, змінено підходи до організації харчування. Зокрема, внесені зміни стосовно харчових продуктів, призначених для реалізації учням у якості буфетної продукції та встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути у щоденному шкільному раціоні учнів, врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.  

Фахівцями управління буде продовжена робота з питань інформування та роз’яснення нових вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, а також забезпечено здійснення державного нагляду за дотриманням вимог даного регламенту в школах і контроль за усуненням виявлених порушень.

 

04.02.2021 р.  № 40

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

На Івано-Франківщині спеціалісти Держпродспоживслужби сприяли поверненню  споживачу  помилково оплачених коштів за послугу тимчасового розміщення в готелі на одному з курортів Прикарпаття

Згідно ст. 14 Закону України «Про  звернення громадян»,  органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, посадові особи зобов'язані розглянути пропозиції (зауваження) та повідомити громадянина про результати розгляду.

Однак практика показує, що не всі підприємства дотримуються вимог цього закону.

Днями працівники управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розглядали звернення щодо несвоєчасного повернення коштів за ненадану послугу з тимчасового розміщення в готелі.

Так, 02.11.2020 року під час оформлення платежу за послуги тимчасового розміщення одному із суб’єктів господарювання, споживачем при безготівковому розрахунку була допущена технічна помилка, в результаті якої кошти було списано з його рахунку, однак продавцю вони не надійшли. 

Споживач виправив помилку і перевів кошти повторно, а на повернення попередньо оформленої суми  подав заявку в той самий день.

Ці дії були узгоджені з адміністрацією закладу. За домовленістю кошти мали бути повернуті споживачу протягом десяти днів. Однак цього не сталось.

 Два місяці споживач в різний спосіб звертався до суб’єкта господарювання: усно та на електронну пошту, –  однак відповіді чи пояснень не отримав.

06.01.2021 р. споживач звернувся до управління захисту споживачів на електрону адресу з проханням вирішити дану ситуацію. 

Спеціалісти  управління  провели попередній розгляд звернення, після чого  кошти були повернуті споживачеві в повному обсязі.

Тож у разі порушення прав споживача у сфері торгівлі чи надання послуг, радимо звертатись до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, 0342-511389), безпосередньо до управління захисту споживачів (Тисменицький район, с.Підлужжя, вул. Шевченка,1, 0342-559617), або до консультаційних центрів районних, міських управлінь, відділів за місцем вашого проживання.

 

02.02.2021 р.  № 37

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

В Держпродспоживслужбі провели онлайн-семінар із рекламодавцями краю

Семінар був організований 02 лютого 2021 року сектором контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового, законодавства та пробірного контролю Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини.

Відбувся він  у зручному онлайн-режимі, об’єднавши довкола теми «Законодавчі вимоги до реклами об’єктів будівництва, будівель, приміщень» представників рекламодавців, виробників та розповсюджувачів реклами області.

Захід проведено з метою упередження (недопущення) порушень вимог чинного законодавства про рекламу та захисту інтересів споживачів реклами.

Під час роботи було обговорено ряд питань, серед яких: основні принципи та загальні вимоги до реклами; вимоги до реклами об’єктів будівництва, будівель, приміщень; контроль та відповідальність за дотриманням законодавства про рекламу.

Окрім цього, учасники мали змогу задати запитання стосовно окремих нюансів рекламного законодавства та отримати відповіді.

Нагадаємо, що з 16.06.2020 року набули чинності зміни до Закону України «Про рекламу», які посилюють вимоги до реклами об’єктів будівництва, тому важливим є правильне розуміння забудовниками цих законодавчих змін.

Головне в цих змінах, що реклама об’єкта будівництва буде вважатися законною лише тоді, коли у замовника будівництва в наявності є:

- документ на право власності або користування земельною ділянкою, на якій споруджується об’єкт, що рекламується.

- документ, який підтверджує право на виконання будівельних робіт на конкретному об’єкті, що рекламується, отриманого відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

 - ліцензію на провадження господарської діяльності з будівництва відповідних об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками.

- підтвердження про наявність у суб’єкта господарювання, що здійснює залучення недержавних коштів фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління, для фінансування спорудження житлового будинку, ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), а саме управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю відповідно до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю", або за наявності свідоцтва про реєстрацію випуску цільових облігацій, виконання зобов’язань за якими забезпечується одиницею нерухомості, що споруджується.

Така реклама відповідно до ч.1 ст.25-1 Закону України «Про рекламу», крім реклами на радіо, має містити реквізити вищевказаних документів

 

02.02.2021

Актуальна інформація ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франк.обл.

01.02.2021 р.  № 36

Відповідальним за роботу офіційних

веб-сайтів райдержадміністрацій

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій, територіальних громад), Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.ua)   подає  наступну актуальну інформацію.

Спеціалісти Держпродспоживслужби Косівщини надали методичну допомогу працівникам Яблунівської територіальної громади щодо нових вимог до шкільного харчування

 29 січня 2021 року в Яблунівській територіальній громаді відбулась робоча зустріч  спеціалістів  Косівського районного відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області із працівниками відділу освіти, директорами шкіл та дошкільних закладів громади, а також постачальниками харчових продуктів.

 Під час роботи йшлося про вимоги нового Санітарного регламенту для закладів загально середньої освіти та впровадження основних норм системи НАССР в шкільних харчоблоках.

Особливості, норми та вимоги нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти детально роз’яснив учасникам зустрічі  Володимир Бович, головний спеціаліст Косівського районного відділу.

В. о. начальника відділу Вікторія Фейчук, своєю чергою зосередила увагу присутніх на таких питаннях, як заборонені продукти харчування; внесення змін в технологічні карти щодо вмісту солі, цукру та жирів в стравах, опис процесу приготування та подання готової страви; санітарний паспорт харчоблоку.

Крім того, головний спеціаліст відділу Володимир Волковецький проаналізував результати роботи щодо впровадження системи НАССР в їдальнях закладів середньої та дошкільної освіти. Зокрема, було відмічено недостатню роботу щодо покращення матеріально технічної бази харчоблоків Яблунівської територіальної громади.

В підсумку зустрічі учасники отримали необхідні методичні настанови та практичні рекомендації.

 

 

 

Відділ «Косівське бюро правової допомоги»

Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

До уваги громадян!

 

Кожний 1-ий четвер місяця  з 10:00 год. до 12:00 год.

у  приміщенні Кутської селищної ради

начальником відділу «Косівське бюро правової допомоги»

Сніжаною Никифорак

для жителів селища Кути надаватимуться

БЕЗОПЛАТНІ ЮРИДИЧНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ.

 

Питання, з якими Ви може звернутись:

  • сімейні (розірвання шлюбу, стягнення аліментів, встановлення батьківства);
  • спадкові (оформлення спадщини за законом і заповітом, пропущення строку на прийняття спадщини, відсутність документів для прийняття спадщини);
  • земельні (приватизація земельної ділянки, встановлення земельного сервітуту, земельні спори);
  • право власності (захист права власності, усунення перешкод у користуванні майном, поділ майна);
  • трудові (незаконне звільнення, невиплачена заробітна плата);
  • соціальне забезпечення (нарахування субсидії, виплата допомоги, перерахунок пенсії);
  • договірне (укладення договору дарування, договору довічного утримання, договору купівлі-продажу);
  • інші юридичні питання.

 

В інші дні Ви можете звернутись за юридичною допомогою до відділу «Косівське бюро правової допомоги» за адресою:

м. Косів, вул. Незалежності, 85 або за тел. (03478) 2-48-10

пн. – пт. 9:00 – 18:00 год.

 

 

 

9.10.2017 р. проведено поточний ремонт вулиці Тюдівська (центр селища Кути). Дані ремонтні роботи проведені за кошти спонсорів. За ініціативою селищного голови Вардзаля Ярослава Ігоровича, після звернення до депутата обласної ради Сіреджука Дмитра Дмитровича та депутата верховної ради Шевченка Олександра Леонідовича, було виділено 60 тонн асфальтної суміші. За сприяння депутата районної ради Павлюка Михайла Дмитровича перераховано 40 тисяч гривень фірмою СК ІНТЕР та 30 тисяч гривень перераховано фірмою ТзОВ Екоресурс-К (Павлюк Дмитро Михайлович). Ремонтні роботи були проведені фірмою підрядником ТОВ "ЕКО-ШЛЯХ". 

 ДЯКУЄМО ВСІМ, ХТО ДОЛУЧИВСЯ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ БЛАГОУСТРОЮ НАШОГО СЕЛИЩА!!!       Окрема подяка Кутському ККП в особі директора Грущука Ярослава Михайловича за допомогу в проведенні ремонту. 

Розпочато роботу сайту Дата створення: 13:27 06.06.2017

Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua

Логін: *

Пароль: *